Jdi na obsah Jdi na menu
 

TURNOVSKÉ KYTAŘENÍ

festival v srdci Českého ráje, uskutečněný dne 7.května 2006

1.ročník kytarových dílen byl zahájen přednáškou Jana Tuláčka o historii, vývoji a stavbě kytary. Jan Tuláček je nejenom výborný kytarista (absolvent AMU v Praze ve třídě prof. Zelenky, člen Pražského kytarového kvarteta), ale také vynikající stavitel historických nástrojů, z nichž některé přivezl představit i do Turnova. Posluchači tak mohli vidět kytaru model Tórrés, dále mandolu, což je nástroj podobný loutně, a jednu z původních romantických kytar.

 

fotografie

Během své přednášky J. Tuláček hrál ukázky na tyto nástroje a každý si tak mohl udělat představu o tom, jak se na takový nástroj hrálo a jak tehdy hudba zněla. A nejenom to, všichni jsme si mohli na tyto nástroje zkusit zahrát!

Po obědě proběhl seminář Antonína Parise „Základy improvizace aneb na kytaru bez not“ Všichni si tak mohli osvojit jednoduchou improvizaci na základě pentatonických stupnic, zkusit si hrát sóla i doprovody, ověřit si hudební funkce v praxi a naučit se rychlé souhře.


V 15.00 začali konzultační hodiny s prof. Jaromírou Ježkovou z konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze. Žáci hudebních škol si mohli připravit vybrané etudy a skladby, které zde přehráli, po té si mohli vyslechnout připomínky a rady ke zlepšení. Všichni žáci se připravili dobře a tak jsme mohli slyšet hudbu G.Sanze, M.Tesaře a dalších.

Závěrečný večerní koncert proběhl v krásném prostředí galerie Muzea Českého ráje. Program měl dvě části. V té první se představil kytarista Pavel Čermák absolvent Konzervatoře Jaroslava Ježka, zpěvačka Irena Pospíšilová, absolventka téže konzervatoře a houslistka Jaroslava Kleinová posluchačka KJJ. Zazněli zde skladby J.Dowlanda, J.Morela, P.Ebena, M.Tesaře a dalších. Vystoupení bylo žánrově velmi pestré, zněla zde hudba staré Anglie, hudba latinské Ameriky, ale také zcela moderní evropská hudba.

V druhé části večera se program nesl v duchu klasické hudby. Vystoupil Jan Tuláček, který přednesl sklady jako Grande Ouverture od M.Guilianiho, Nocturno F.M.Torroby, Asturias – leyenda ze Suite espaňola od I. Albénize a další.

Jsme rádi, že se 1. ročník Turnovského kytaření vydařil, a doufáme, že další ročníky budou neméně zajímavé a příjemné.

Tímto děkujeme za finanční podporu našeho festivalu MĚSTU TURNOV

                                                                         Petr Jan Kostka

 

další fotografie z Kytaření 7.5.2006





konzultace1

konultace2

konzultace3

konzultace4



po koncetě





J.Kleinová
kytara

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář